Sedan 2008 har miljöavgifter införts i en hel del tyska städer. För att få köra bil i de städer som infört  Umweltzonen krävs en miljödekal, Feinstaubplakette, på vindrutan. Kravet gäller även utlandsregistrerade bilar (dock inte motorcyklar). Den som kör i en Umweltzone utan rätt sorts dekal riskerar böter och bärgning ut ur miljözonen. Zonerna skyltas med ett särskilt vägmärke, som också visar vilken dekalvariant som krävs.

Alla städer som infört Umweltzonen använder samma Feinstaubplakette. Den behöver alltså bara skaffas en gång och gäller till bilen skrotas. Dekalen finns i tre varianter och visar att bilens partikelutsläpp understiger en viss nivå. Den gröna klass 4-dekalen är vanligast och bäst. De flesta svenska personbilar hamnar i denna kategori. Bilar med klass 3 och 2-dekaler (gul respektive röd) godkänns också tillsvidare, dock inte i alla zoner.
Klass 1-fordon får ingen dekal alls och får heller inte köra i Umweltzonen.

Tyska miljödekaler

I dessa tyska städer krävs miljödekal:

Augsburg, Berlin, Bochum, Bonn, Bremen, Dortmund, Düsseldorf, Essen, Frankfurt/Main, Freiburg, Hagen, Hannover, Heidelberg, Heidenheim, Herrenberg, Heilbronn, Ilsfeld, Karlsruhe, Köln, Leipzig, Leonberg, Ludwigsburg, Mannheim, München, Mühlacker, Nürnberg, Osnabrück, Pforzheim, Pfinztal, Pleiselsheim-Ingerheim-Freiberg, Regensburg, Reutlingen, Schramberg, Schwäbisch-Gmünd, Stuttgart, Tübingen, Ulm, Urbach.

Klicka på kartan nedan för att visa en större karta där de flesta miljözonerna är markerade.

tyska miljozoner karta

Hur man skaffar en dekal

En dekal kostar cirka 200 kronor.

Enklaste sättet att skaffa en miljödekal är att beställa den från DEKRA. Det gör du enkelt via deras hemsida: www.dekra-automotive.se

Det går även att köpa dekalen direkt över disk hos någon av DEKRAs besiktningsstationer. Du hittar samtliga besiktningsstationer här: http://dekra-bilbesiktning.se/stationer/

 

Andra sätt att skaffa en dekal (OBS! Info är flera år gammal):

Mejla en beställning på engelska eller tyska till kfz-zulassung@labo.verwalt-berlin.de. Ange bilmärke, modellbeteckning, årsmodell/första registreringsdatum och typgodkännandenummer. Scanna gärna den blå delen av registreringsbeviset och bifoga som bilaga till mejlet. Så småningom får du svar med en begäran att betala in expeditionsavgiften 6 € till ett tyskt bankkonto. Dekalen skickas sedan hem till dig med post.

Köp dekalen över disk i Tyskland. Visa upp registreringsbeviset på en av tyska bilprovningen TÜV:s stationer (se www.tuev-nord.de), hos en ackrediterad bilverkstad eller något av tyska trafikmyndighetens kontor.

Beställ dekalen på www.umwelt-plakette.de Sidan drivs av ett privat företag som informerar om och expedierar dekaler till utländska bilister. Kostnaden för en dekal inköpt via denna sida blir omkring 30 €, vilket är betydligt högre än de 5-10 € du annars får betala. Motormännen samarbetar inte med företaget, men det rekommenderas av bl.a. Tyska turistbyrån.